TILLBAKA 

Brunster:

Varje sto har sitt eget brunstmönster, men genomsnittlig brunstlängd är 5-6 dagar. Normalt tar det ca 15 dagar från det en brunst slutar till nästa börjar.

Brunstbeteenden:

Stoet lyfter eller lägger svansen åt sidan och kissar eller klipper med slidväggarna, "blinkar" när hon träffar andra hästar. Om du kollar slemhinnorna i slidan på stoet kan du se att färgen förändras från blekrosa till laxrosa. Vid högbrunst står hon kvar när hingsten uppvaktar henne, är hon inte brunstig talar hon tydligt och ofta rätt hårdhänt om att hingsten inte är välkommen! 

Det är bra om du i god tid lär dig ditt stos brunstbeteende och har koll på hur länge hon är brunstig. Ibland kan det vara svårt att se om stoet brunstar innan hon är i högbrunst och redo för betäckning. Börja titta efter brunsttecken tidigt på våren så lär du dig hur ditt sto fungerar och kan räkna ut i förväg när hon ska börja brunsta.

När ska man betäcka?

Det allra bästa är att du kommer med ditt sto till oss precis i början av brunsten. 

Om du har ett sto med föl så är 30-dagars brunsten som infaller runt 30 dagar efter fölningen lämplig att betäcka på. 

I vårt svenska klimat brukar stoets bästa brunster infinna sej när solen tittar fram i slutet av april, maj och juni. Speciellt om stoet haft problem med dräktigheter eller aldrig varit dräktig tidigare är det lämpligt att betäcka under denna tid. Är ditt sto i tävlingskondition är det lämpligt att trappa ner arbetet inför en kommande betäckning och dräktighet. 

Kom med ditt sto i god tid och vänta inte för länge. Ifall hon inte blir dräktig på första brunsten är det bra att ha gott om tid på sej.

Veterinär

Även ston som ska betäckas naturligt bör ultraljudas för att säkerställa att hon betäcks så få gånger som möjligt. På så sätt minimerar vi både infektions- och skaderiskerna och skonar dessutom hingsten som kan ha en nog så hård arbetsbörda under betäckningssäsongen. 

Praktiska detaljer:

Du måste ta av stoet bakskorna innan du åker till hingsten. Avmaska stoet några dagar innan du kommer hit. Det är även bra om stoet är vaccinerat mot stelkramp och influensa. Det är klokt att ha stoet försäkrat.

Tag med stoets registreringsbevis eller hästpass alt. kopia. Har du ett regntäcke så ta gärna med det i annat fall så får stoet låna ett täcke hos oss vid behov. Berätta gärna om ditt sto t ex har svårigheter att bindas upp.

Stona vistas dagtid utomhus, i egen hage eller tillsammans med andra ston. När vädret tillåter går alla ston ute dygnet runt, men uppstallningsmöjligheter finns för dig som så önskar. Ston som får njuta av sol, frihet och är allmänt välmående blir lättare dräktiga!

Efter betäckningen:

De första 40 dagarna är risken för resorption större, så stoet bör inte utsättas för stress. 

Vid fölningen:

Övervaka fölningen noga. Lämna inte sto och föl innan fölet druckit råmjölk och tarmbecket gått.

Gallston:

Kom i god tid med ditt gallsto så vi kan ta bakterieprov och eventuellt ge henne behandling före betäckning. 

Välkommen med ditt sto!